Högre syfte

Vattenfall

”Vårt arbete skapar ett värde för samhället”

Text: Camilla Rindås Foto: Kristofer Hedlund

Som affärsområdeschef inom vindkraft leder Sandra Grauers Nilsson 200 medarbetare mot ett tydligt mål – inom en generation ska de skapa möjligheter för ett fossilfritt liv.

I år firar Sandra Grauers Nilsson tio år på energibolaget Vattenfall. Hennes historia här började i rollen som managementkonsult, och i dag är hon affärsområdeschef inom landbaserad vindkraft – med uppgift att leda 200 medarbetare.
– Mitt jobb innebär att ständigt möta människor, ge vägledning och fatta beslut. Vi sitter i fem länder så det blir en hel del videokonferenser, berättar Sandra.
Roligast tycker hon det är att få jobba med vindkraftprojekt i alla faser från början till slut. Från första idé fram till när anläggningen tas ned efter 25 år i bruk.
– Det är också väldigt roligt att få utveckla en verksamhet som går i samklang med samhällets behov.

Sandra berättar att människorna och kulturen inom Vattenfall är en stor anledning till att hon trivs så bra på jobbet.
– Eftersom vår verksamhet har en annan betydelse utöver att vara vinstdrivande attraherar det människor som har andra drivkrafter än bara ”vinst”. Människorna här är fantastiska och mycket kunniga, säger Sandra.

Fossilfritt samhälle
Vattenfalls uttalade mål och strategi är att göra det möjligt för medborgare att kunna leva fossilfritt inom en generation. Det handlar inte om ett fossilfritt kraftsystem, utan om ett fossilfritt samhälle, förklarar Sandra. Hon tror att deras arbete ger en känsla av syfte hos medarbetarna.
– Vi är statligt ägda och på ett affärsmässigt effektivt sätt bidrar vi till att realisera de energi- och klimatmål som finns i Europa. Vårt arbete, förutom att skapa ett värde för Vattenfall, skapar ett värde för samhället. Därför får du som medarbetare känna att du gör något meningsfullt här, vilket även bidrar till en intern energi.

Inte bli emotionell
En förutfattad mening som Sandra ofta möter i hennes yrkesroll är att hon skulle vara ideologiskt driven.
– Jag brinner inte för miljöfrågor mer än någon annan, utan jag är här för att jag kan något – och för att realisera det. Jag brinner för min verksamhet och
för det viktiga arbete vi gör.

Sandra påpekar att hon har ett stort intresse för sitt arbete, men att hon inte engagerar sig känslomässigt.
– Man bör akta sig för att bli för emotionell i sitt arbete inom energi- och klimatfrågor. Då tappar du din objektivitet, säger Sandra och fortsätter:
– Som jag ser det kan du angripa miljöproblem på två sätt: Du kan stå bredvid och skrika och kräva en förändring, eller så ändrar du verksamheten inifrån med fokus: ”Vi har ett problem, hur ska vi lösa det?”. Jag är mer för alternativ nummer två. Blir man för emotionellt engagerad är det svårt att tas på allvar.

Sandra Grauers Nilsson

Titel: Vice President of BU Onshore Wind.

Utbildning: Civilingenjör, KTH, examen 2000.

Vilken person inspireras du av gällande hållbarhet och miljö? ”Angela Merkel. Hon inspirerar mig för hur hon har drivit igenom omställningen av det tyska energisystemet. Hon har tagit extremt kraftfulla beslut.”

Om Vattenfall

Vattenfall är en internationell koncern som producerar, distribuerar och säljer energi till flera miljoner kunder i Norden och norra Europa. Huvudprodukterna är el, värme samt nättjänster, entreprenad och konsulttjänster. Vattenfall har verksamheter i Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.
Antal medarbetare: Cirka 32 000 varav cika 9 000 i Sverige.