Högre syfte

Unga entreprenörer, vad är ert högre syfte?

Text: Jenny Lindgren Illustration: Shutterstock

En vilja att sprida gott och tjäna ett högre syfte växer sig allt större. Längtan efter att göra skillnad är många gånger större än att ha en tung titel och tjäna mycket pengar. Detta syns även bland dagens unga entreprenörer vars innovativa tänk och starka vilja inte bara utnyttjas för att nå framgång utan även för att förbättra världen och tjäna ett högre syfte.

Norrsken Foundation / Niklas Adalberth
År 2005 grundade Niklas tillsammans med Victor Jacobsson betalföretaget Klarna, något som förändrade deras liv för alltid. Med företaget kom pengarna, prestationerna och den enorma framgången. Men något som uteblev var lyckan och Niklas insåg snart att pengar inte är allt. Istället blev hans drivkraft att bidra till en bättre värld genom att utnyttja de framgångar han nått med Klarna. Ur detta föddes “Norrsken Foundation” – en icke-vinst-drivande stiftelse som genom att kombinera teknik med välgörenhet har som mål att förbättra världen. I början av 2017 öppnade Norrsken House upp i Stockholm som med sina 2400 kvadratmeter fungerar som en mötesplats för sociala entreprenörer. Tanken är att det ska vara den självklara platsen för entreprenörer som vill attackera samhällsproblem med hjälp av ny teknik och att det ska bli Europas största hubb för en bättre värld.

Save-by-solar Sweden / Hugo Larsson och Linus Werner
År 2014 startade Hugo Larsson och Linus Werner upp sitt företag “Save-by-solar” som erbjuder solceller till kommersiella fastighetsägare. Deras affärsidé är en helhetsbild som går ut på att göra det enkelt, lönsamt och säkert för fastighetsägare att använda sig av solceller samt att det ska bli det självklara valet. Genom detta vill de eftersträva ett mer förnybart samhälle. Det leder även till mindre makt för enskilda elbolag genom att varje företag själv har chans att ta över kontrollen för sin egen elförsörjning genom solenergi. Hugos och Linus högre syfte blir att se till att vi tar vara på jordens resurser och på sätt skapar en mer hållbar framtid. I mars 2017 röstades de fram till Årets Unga Entreprenör Öst av Founders Alliance medlemmar för deras entreprenörskap med “Save-by-solar”.